Cinkovanje

cinkovanje212

Toplo cinkovanje potapanjem sve više se primjenjuje umesto bojenja, pre svega zbog kvalitetnije i trajnije antikorozivne zaštite, troškovne i ekološke prihvatljivosti.

Toplo cinkovanje, kao antikorozivna zaštita, u poredjenju s bojenjem ima mnogo drugih prednosti koje možete pročitati i u našem članku Cinkovanje ili bojenje?

Svest o prednostima upotrebe toplog cinkovanja kao antikorozivne zaštite u Srbiji raste, ali u poređenju sa zapadnom Evropom još je prilično niska. U Evropi se, naime, godišnje pocinkuje blizu sedam miliona tona čelika.

Bez dilema o kvalitetu zaštite

Iako premazima možemo prekriti čelik uprkos loše pripremljenoj površini, a postupkom toplog cinkovanja to nije moguće, to se ne mora smatrati prednošću zbog toga što bojene ne pripremljene površine dovode do bržeg propadanja materijala. Jedna od bitnih prednosti toplog cinkovanja je i unutrašnja zaštita šupljih konstrukcija, što premazima nije moguće izvesti.

Ekološka prihvatljivost

Sa aspekta zaštite životne sredine bitna je činjenica da cinkovoj prevlaci više nije potrebno nikakvo održavanje u poređenju sa premazima bojom kojima je potrebna popravka nakon 10 godina, a kasnije i sve češće.

Savremena tehnologija toplog cinkovanja je ekološki prihvatljiva, jer se sve emisije cinkovog  kotla filtriraju u suvom filteru belih dimova a kisela isparenja iz hemisjke pripreme se prečišćavaju u skruberu. Sav protok iskorišćenih hemikalija je zatvoren izolovan sistem, zbog čega ne dolazi do ispuštanja procesnih voda u vodotoke ili kanalizaciju, a zaposleni ne obavljaju posao unutar prostora u kojem su izvori zagađenja.